Aksjer for nybegynnere 2023: Alt du trenger å vite for å handle dine første aksjer!

Tom Jacobsen

Oppdatert:

I denne guiden har vi samlet alt du trenger å vite om aksjer for nybegynnere. Målet vårt med denne guiden er ikke at du skal bli verdensmester i aksjer, men heller at du skal få en god oversikt over det grunnleggende.

På denne måten kan du komme fortere i gang med investeringer i aksjer, og dermed sikre deg forsvarlig avkastning på dine sparepenger. 

Historisk har aksjemarkedet gitt en årlig avkastning på rundt 7%, noe som er betydelig bedre enn det man kan forvente i banken om dagen. Dette betyr også at du risikerer å gå glipp av store beløp over tid, dersom du ikke deltar i verdistigningen som aksjemarkedet skaper. 

Mange har et inntrykk av at aksjer for nybegynnere er komplisert, men det ønsker vi altså å motbevise med denne guiden. Fortsett å lese – så tar vi deg med gjennom alt du trenger å vite om aksjer for nybegynnere. 

Aksjer for nybegynnere – Kom i gang

Det første mange lurer på er gjerne hvordan de kjøper aksjer. Heldigvis har dette blitt en enkel oppgave, mye takket være ulike nettbaserte handelsplattformer. Når det er sagt vil et naturlig startpunkt for denne guiden være nettopp handelsplattformer. 

For de aller fleste vil det være naturlig å velge en nettmegler når man skal handle aksjer. Disse har gjerne de laveste kostnadene, samtidig som de tilbyr et godt utvalg markedet å handle aksjer i. 

Nettbanken vil også være et alternativ, men etter vår erfaring er det gjerne dyrt og lite brukervennlig å handle aksjer hos de store bankene. Unntaket er gjerne om man har tilgang til Private Banking eller lignende kundeprogram, men det faller utenfor denne guiden å dekke. 

Beste plattform å handle aksjer for nybegynnere

Som vi var inne på tidligere finnes det et stort utvalg handelsplattformer for deg som ønsker å kjøpe dine første aksjer. Imidlertid dukker det stadig opp et spørsmål om hvilken plattform som er best for nybegynnere. Her vil det være viktig å trekke inn en rekke ulike faktorer, der de viktigste er sikkerhet, pris, brukervennlighet og funksjonalitet. 

eToro

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

 logo

eToro er en ledende global tradingplattform som tilbyr et bredt spekter av finansielle instrumenter, fra aksjer og råvarer til kryptovalutaer. Med sitt brukervennlige grensesnitt og sosiale handelsfunksjoner lar eToro både nybegynnere og erfarne investorer følge, lære og handle med et klikk.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig grensesnitt
 • star iconGratis demokonto
 • star iconBredt spekter av investeringer
 • star iconSocial Trading tilgjengelig

Ulemper

 • star iconGebyrer kan variere
Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.

Med dette som utgangspunkt har vi trukket frem det vi mener er de beste plattformene for deg som ønsker å komme i gang med aksjehandel. 

 1. eToro – Sosial investeringsplattform som benyttes av mer enn 13 millioner mennesker over hele verden. Tilbyr handel i aksjer, råvarer, ETF-er, kryptovaluta og CFD-er. 
 2. Nordnet – Nordens største nettmegler med et spesielt fokus på ikke-profesjonelle investorer. Tilbyr konkurransedyktige priser og en brukervennlig plattform.
 3. DNB UNG – kundeprogram i Norges største bank for deg under 28 år. Tilbyr aksjehandel i nordiske aksjer med kurtasje på bare 1 NOK/SEK/DKK. 
 4. Pareto Securities – Selvstendig meglerhus som tilbyr en innovativ handelsplattformer for privatpersoner og bedrifter. Dekker 80% av internasjonale markeder og tilbyr konkurransedyktig kurtasje. 
 5. Norne Securities – nettmegler som eies av en gruppe sparebanker på vestlandet. Tilbyr brukervennlig plattform og muligheten til å handle aksjer på Oslo Børs. 

Som vi var inne på tidligere finnes det en rekke ulike nettmeglere og løsninger for aksjehandel i Norge, men de vi har presentert ovenfor tilbyr en kombinasjon av høy kvalitet og konkurransedyktig pris. 

Kom i gang med aksjehandel: Steg-for-steg guide

De siste årene med lav innskuddsrente har investering i aksjer vist seg å være svært gunstig. Dette skyldes at aksjemarkedet har hatt en utrolig vekst etter finanskrisen, men også at vi opplever rekordlave renter – noe som resulterer i at man knapt får avkastning på penger som står i banken. 

En grunnleggende misforståelse som går igjen hos nye investorer er at man må ha mye penger for å kunne investere i aksjer. Dette er heldigvis langt fra sannheten, og de aller fleste begynner med små deler av sparepengene sine i starten. 

For å illustrere verdien av langsiktig investering kan vi trekke frem Oslo Børs i perioden 1982 – 2020. I denne perioden har børsen i snitt gitt en årlig avkastning på 11,5%, noe som er betydelig høyere enn det du ville fått på sparekonto i banken. Dette betyr at en investering på 100.000 kroner i 1982 kunne være verdt 5,5 millioner i 2020. 

Riktignok vil din avkastning avhenge av hvordan du velger å investere, men de fleste investorer kan forvente en avkastning på mellom 5-10% årlig ved å investere. Dette kombinert med et langsiktig investeringsperspektiv vil raskt gjøre at sparepengene dine vokser merkbart. 

Når det er sagt er det på tide å se nærmere på hvordan du kommer i gang med å kjøpe aksjer. Hensikten med vår guide er å dekke aksjer for nybegynnere, og vi har derfor valgt å dele opp kjøp av aksjer i fire enkle steg. 

Steg 1 – Velg en nettmegler for aksjehandel

Det første du må gjøre når du skal handle aksjer er å åpne en konto hos en nettmegler. Vi har tidligere i guiden listet opp våre foretrukne handelsplattformer, men du kan selvfølgelig velge en annen dersom du ønsker dette. Alle selskapene på listen vår er anerkjente virksomheter som innehar de nødvendige konsesjonene fra Finanstilsynet i Norge. 

Vi vet at de aller fleste banker tilbyr aksjehandel gjennom en aksjemegler, men vi anbefaler på det sterkeste at du benytter deg av en nettmegler. Disse er langt billigere, brukervennlige og mer effektive for småsparere å benytte seg av. På denne måten får du også full kontroll på sparepengene ved at du selv styrer kjøp- og salg av aksjer. 

Hos Investorbloggen legger vi ned mye tid i å finne frem til de beste alternativene. Derfor er ikke listen vår over foretrukne nettmeglere full av betalte plasseringer, men heller de aktørene vi for alvor mener er de beste alternativene for deg som skal handle aksjer. 

Noen av punktene vi har vurdert de ulike aktørene på er:

 • Hvilke børser du kan handle på
 • Kostnader knyttet til kjøp- og salg
 • Brukervennlighet og funksjonalitet
 • Tilgang på analyser fra analytikere 
 • Nyttige ressurser for videre læring 

Med bakgrunn i disse vilkårene er det eToro som troner øverst blant våre favoritter. Dette skyldes at selskapet tilbyr handel i mer enn 1000 ulike aksjer, men også at de tilbyr kurtasjefri handel. På toppen av dette kan du investere i kryptovaluta, ETF-er, råvarer og valuta gjennom den samme plattformen. 

Foretrekker du imidlertid å benytte en norsk nettmegler kan vi trygt anbefale både Nordnet og Pareto Securities som gode alternativer. Under 28 år? – da vil DNB UNG være det billigste alternativet ditt. 

Steg 2 – Åpne en konto hos din nettmegler

Ettersom eToro er vår foretrukne nettmegler i denne guiden, vil vi fortsette å ta utgangspunkt i denne plattformen når vi nå skal gå gjennom hvordan handle aksjer for nybegynnere. 

Når du har valgt hvilken nettmegler du ønsker å kjøpe aksjer hos, vil det være på tide å åpne en konto. Dersom du velger eToro aksjehandel vil dette være en rask og enkel prosess som gjennomføres på deres hjemmeside. Velger du derimot å handle gjennom et meglerhus eller en nettbank, vil du måtte gjennomføre registreringen med BankID, samt vente til banken oppretter en VPS konto i ditt navn. 

Besøk eToro sin hjemmeside og trykk på knappen ‘bli med nå’ øverst i høyre hjørne. Denne knappen vil ta deg videre til registreringen hvor du fyller inn dine personopplysninger.

Når du har gjennomført registreringen vil du motta en e-post fra eToro for å verifisere mailen din. Straks dette er gjort kan du gjennomføre ditt første innskudd på kontoen din. Som innskuddsmetode kan du velge Paypal, bankoverføring, bankkort og andre tilgjengelige metoder.

Steg 3 – Finn aksjer å investere i

Når du har åpnet din konto og satt inn midlene du ønsker å investere, er det på tide å finne aksjer til din portefølje. Hos eToro gjør du dette enkelt ved å benytte søkefeltet som du finner øverst på skjermen i plattformen. 

For å vise hvordan du kan handle aksjer med eToro har vi valgt en folkekjær aksje i Norge, nemlig Tesla. Dette er et selskap, og en aksje som de fleste har kjennskap til, samt at selskapet har prestert svært godt de siste årene. Vi tar derfor utgangspunkt i aksjene til Tesla når vi nå skal illustrere hvordan du kan handle aksjer for nybegynnere. 

(Bilde)

Bruk søkefeltet hos eToro til å søke opp ’Tesla’ slik du ser på bildet ovenfor. Deretter trykker du på selskapet som kommer opp i resultatet. Dette vil ta deg videre til selskapslivet hvor du kan lese informasjon om Tesla, se tidligere historikk og se hvilket syn andre brukere har på aksjen. 

*Denne fremgangsmåten vil være like relevant uansett hvilket selskap du ønsker å kjøpe aksjer i. Tesla er kun et eksempel, og bør ikke tolkes som investeringsråd*

Steg 4 – Kjøp den aksjen du ønsker

Når du har funnet den aksjen du ønsker å kjøpe, er det på tide å gjennomføre selve kjøpet. På selskapssiden hos eToro vil du se en knapp i høyre hjørne ‘Handle’.

Ved å trykke på denne knappen vil du bli tatt videre til siden for kjøp- og salg på eToro. Her velger du hvilket beløp du ønsker å investere for. I vårt eksempel har vi lagt inn en bestilling på Tesla aksjer verdt $2000 eller underkant av 17.000 kroner. Når du har lagt inn det beløpet du ønsker å handle for, trykker du på ‘Åpne handel’. 

Så enkelt kan du kjøpe aksjer i fire korte steg. Straks handelen er gjennomført har du kjøpt din første aksje, og kan offisielt kalle deg selv for investor. 

Før vi går videre med vår guide på aksjer for nybegynnere, er det noen punkter vi ønsker å gå nærmere inn på. Hos eToro og de fleste nettmeglere på listen vår vil du få tilgang til et stort antall norske- og internasjonale aksjer. Det viktigste når du skal kjøpe aksjer, er å gjøre gode undersøkelser og kjøpe selskaper du har god kjennskap til. 

Det er også viktig å være klar over at tidligere historikk og prestasjoner ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Vi anbefaler alltid at man gjør gode analyser før man investerer i et selskap, og at man unngår impulsive investeringer basert på tidligere kursbevegelser, eller omtale i media. 

Nå som du vet hvordan man kjøper aksjer er du klar for å komme i gang, men vi anbefaler at du leser videre for å lære mer om aksjer for nybegynnere og hvordan du blir en bedre investor. 

Hva innebærer det å eie en aksje?

I vårt tidligere eksempel illustrerte vi hvordan du kunne handle aksjer i Tesla gjennom eToro. Det som er viktig å vite om aksjehandel er du blir en deleier av selskapet du kjøper aksjer i. Hver aksje i et selskap er en ørliten bit av selskapet, noe som betyr at du eier en del av selskapet. Enkelt forklart betyr dette at desto flere aksjer du kjøper i et selskap, desto større eierandel i selskapet får du. 

Som deleier i et selskap får du en rekke rettigheter som er viktig å vite til for deg som investor. Først og fremst får du retten til å delta på generalforsamlinger, samt stemmerett på forslagene som presenteres på disse møtene. Noen av gjøremålene til generalforsamlingen er godkjenning av regnskapet til bedriften, samt valg av styremedlemmer. 

En mer attraktiv del av det å være deleier i et selskap, er muligheten til å motta din del av overskuddet til bedriften. Dette kommer i form av utbytte, og hvor mye utbytte du mottar avhenger av hvor mange aksjer du eier. 

Eksempel: 1 Telenor aksje vil i 2022 gi aksjonærer utbytte på 9,30 kroner. Eier du derimot 1000 Telenor aksjer vil du motta 9300 kroner. 

Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Det viktigste når man skal forstå aksjemarkedet er at det styres av tilbud og etterspørsel. Dette vil påvirke om pengene du har investert øker eller faller i verdi, basert på den gjeldende aksjekursen. Enkelt forklart betyr dette at aksjekursen avgjøres av hva en investor er villig til å betale for en aksje på den ene siden, og hvor mye en investor er villig til å selge for på motsatt side. 

Prisen eller aksjekursen til et selskap avgjøres gjerne av hva aksjemarkedet forventer av selskapet i fremtiden. Derfor vil man gjerne se utslag i aksjekursen når et selskap blir omtalt i media eller når de publiserer sine kvartals- og årsrapporter. 

Investorer kjøper aksjer med formålet å tjene penger på sin investering. Derfor vil resultater og forventet inntjening være viktig for hva en investor er villig til å betale for en aksje.

Eksempel: Du kjøper 1000 aksjer i det norske oljeselskapet Equinor som del av din portefølje. Uken etter stiger oljeprisen kraftig, noe som betyr at inntjeningen til Equinor også vil stige. Dette gjør at flere investorer ønsker å eie aksjer i Equinor og kursen stiger på grunn av økt etterspørsel. Da kan du velge om du ønsker å selge aksjene for en høyere pris enn du kjøpte for, eller du kan bli sittende i påvente at aksjekursen stiger videre. 

Hvilke investeringsalternativer finnes for aksjer?

Når du skal investere i dine første aksjer har du to ulike muligheter – du kan enten investere direkte i enkeltaksjer, eller så kan du investere i aksjer gjennom aksjefond. Ved å investere i et fond har du muligheten til å investere direkte i en portefølje med mange ulike aksjer plukket av en aksjeforvalter. 

Et aksjefond følger gjerne et fastsatt mandat som betyr at de har klare retningslinjer for hvilke aksjer og regioner de kan investere i. Gode eksempler på dette kan være indeksfond som S&P 500 og Nasdaq 100, men du finner også ulike fond som investerer i spesifikke markeder som Emerging Markets, Norge, Sverige og lignende. 

Hvilket alternativ som er best egnet for deg er gjerne basert på hvor mye tid og krever du ønsker å bruke på investeringene dine. Ønsker du å delta i aksjemarkedet, men ikke bruke tid på analyser og aksjeplukking – vil et aksjefond være det beste alternativet. 

Ønsker du derimot å lære mer om aksjeplukking, velge dine egne selskaper og gjøre det meste av arbeidet selv – ja da vil enkeltaksjer som du velger selv være det beste alternativet. Det er sistnevnte som har det beste potensielle for høy avkastning, men dog er det også her du tar den største risikoen i form av en konsentrert portefølje med aksjer. 

Vår anbefaling for de fleste som ønsker å lære om aksjer for nybegynnere er derfor gjerne en kombinasjon av de to alternativene. Prøv deg frem med en portefølje du velger selv, men la deler av sparepengene stå trygt i aksjefond frem til du føler deg komfortabel med å forvalte alt selv. 

Gode grunner til å investere i aksjer

Den viktigste grunnen til at man velger aksjemarkedet fremfor å ha pengene stående trygt på en sparekontoen sin er inflasjon. Dagens lave rentenivåer gjør det vanskelig å oppnå en avkastning i banken som ligger høyere enn den årlige inflasjonen vi har i Norge. 

Ser vi derimot på aksjemarkedet har dette levert en langsiktig avkastning på rundt 8-11% hvert år (med noen unntak slik som Finanskrisen) noe som er langt bedre enn man ville oppnådd i banken.

Til tross for denne utviklingen er det fortsatt mange nordmenn som velger å ha pengene sine stående på en høyrentekonto i banken. På dagens rentenivå er den sparsommelige renten opptjent i banken knapt nok til å dekke inflasjon, noe som betyr at pengene dine i praksis blir mindre verdt for hvert år de står på kontoen. 

En titt på Oslo Børs i perioden fra 1982 til 2020 viser at investorer fikk en årlig avkastning på 11,5%. Dette er betydelig høyere enn en høyrentekonto i den samme perioden som ga en avkastning på mellom 1-2% årlig.  

Fortsatt i tvil ? – Her er noen gode grunner til hvorfor du bør investere i aksjer. 

 • Aksjer gir bedre langsiktig avkastning enn andre investeringstyper. 
 • Renters rente gjør at pengene gir meravkastning over tid.
 • Du kan selv velge hvor risikovillig portefølje du ønsker. 
 • Du vil motta direkteavkastning i form av utbytte som kan reinvesteres over tid. 

Tenk på dette før du kjøper aksjer

Siden finanskrisen ga en kraftig korreksjon i aksjemarkedet i 2007/2008 har markedet hatt en stabil oppgang hvert eneste år. Dette betyr at mange unge investorer som har kjøpt sine første aksjer de siste ti årene, aldri har opplevd en alvorlig korreksjon. Dette har gjort at mange unge investorer har en høyere appetitt for risiko enn de som tidligere har opplevd en korreksjon. 

Dette har gjort det viktig å være klar over hvilken risiko aksjer for nybegynnere innebærer, slik at du kan ta de nødvendige avgjørelsene for din portefølje. Det er spesielt viktig at man ikke lar seg rive med av omtaler i media eller gjennom ulike børsforum som gjerne fungerer som risikovillige ekkokammer. 

Sørg alltid for å gjøre dine egne vurderinger av en aksje før du handler. Dette inkluderer også egne risikovurderinger slik at du velger investeringer som passer din portefølje. 

Ha en langsiktig investeringsplan

For å oppnå gode resultater i aksjemarkedet er det viktig å ha en langsiktig investeringsplan. Dette er gjerne noe aksjer for nybegynnere glemmer, eller man har hastverk med å oppnå høy avkastning. Vi har kommet over en rekke nybegynnere som planlegger å aktivt drive med aksjetrading, noe som vil si at man kjøper og selger aksjer på en kortsiktig tidshorisont. 

I de aller fleste tilfeller har dette vist seg å være katastrofalt, og de aller fleste har endt opp med å tape store deler av egenkapitalen sin. Derfor anbefaler vi alle nybegynnere som ønsker å ta del i aksjemarkedet, om å legge en langsiktig investeringsstrategi. 

Aldri invester mer enn du har råd til å tape

En av de første og kanskje viktigste lærdommene man kan lære som ny investor er man aldri skal investere mer enn man har råd til å tape. Det er alltid en risiko involvert når man investerer i finansielle markeder, noe som betyr at du bør unngå å investere penger som er øremerket til andre ting. 

Unngå unødvendige gebyrer/kurtasje

En feil vi ser gå igjen som mange nye investorer er at de ikke tar høyde for kurtasje når de gjør sine investeringer. Kurtasje er i praksis et transaksjonsgebyr som megleren tar for å dekke kostnader knyttet til kjøp og salg av aksjer. 

Mange som skal i gang med aksjer for nybegynnere ønsker gjerne å prøve seg med små beløp først, men dersom du har høy kurtasje kan dette resultere i store unødvendige tap. 

La oss ta et eksempel for å illustrere: Tidligere var det standard at kurtasje på aksjehandel lå mellom 79-99,- hos de fleste meglere i Norge. Dette betyr at dersom du kjøper én enkeltaksjer til 100 kroner og legger kurtasje på toppen, så har du et tap på 79% bare for å ha gjennomført handelen. Ønsker du å selge aksjen igjen vil du måtte ut med ytterligere 79,- noe som betyr at du har kostnader på 158,- for én aksje som er verdt 100 kroner.

For å unngå denne fellen anbefaler vi at man velger en nettmegler med lav kurtasje slik som eToro og DNB Ung, eller gjør færre handler med større beløp fremfor mange små kjøp. 

eToro

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

 logo

eToro er en ledende global tradingplattform som tilbyr et bredt spekter av finansielle instrumenter, fra aksjer og råvarer til kryptovalutaer. Med sitt brukervennlige grensesnitt og sosiale handelsfunksjoner lar eToro både nybegynnere og erfarne investorer følge, lære og handle med et klikk.

Fordeler

 • star iconBrukervennlig grensesnitt
 • star iconGratis demokonto
 • star iconBredt spekter av investeringer
 • star iconSocial Trading tilgjengelig

Ulemper

 • star iconGebyrer kan variere
Prøv eToro

eToro er en multi-asset investeringsplattform. Verdien av investeringene dine kan gå opp eller ned. Kapitalen din er utsatt for risiko.