6 spennende IPOs vi følger med på i 2021

Thomas Grønvold

Oppdatert:

2020 var et eksplosivt år for børsnoteringer i USA, hele 480 selskaper fant veien på børs, noe som var en økning på hele 106% fra 2019. Men også 2021 ligger an til å bli et sensasjonelt år når det gjelder nykommere på børs. Her hjemme i Norge har vi sett en enorm vekst av selskaper som søker seg til Euronext Growth, samt noen som har gått direkte på hovedlisten. Euforien som har ligget i markedet den seneste tiden har nok mye av skylden for at både liten og stor søker seg til børs.

I Oslo ble det hentet inn 74 milliarder kroner gjennom noteringer gjennom året, mens i USA var det samme tallet 972 milliarder kroner fordelt på 480 selskaper. Selv om IPO markedet opplevde et aldri så lite Bear marked i 2020 spratt selskapene raskt tilbake, og året endte med en ekstrem vekst for en rekke Tech selskaper. Man skulle kanskje tro at antall selskaper som søker børsnotering etterhvert skulle avta, men utsiktene for 2021 viser at stadig flere selskaper ønsker hente inn penger både på Wall Street og Oslo Børs.

Noen av årets høydepunkter så langt inkluderer børsnoteringen av Bumble, selskapet bak en rekke dating apper. Spillsuksessen Roblox og den nettbaserte læringsplattformen Coursera. Mange ble også revet med i SPAC turbulensen som dominerte Wall Street i noen måneder, men som nå ser ut til å ha roet seg ned igjen. Investorene kan derfor rette fokuset fremover, og vi har plukket frem 6 potensielle børsnoteringer som er verdt å følge med på når vi entrer andre halvdel av 2021.

6 Potensielle børsnoteringer i 2021

1. Joann

Den tradisjonelle tekstil og håndverk forhandleren Joann ble stiftet i 1943 av tyske immigranter. Selskapets første butikk ble etablert i Cleveland og butikken opplevde raskt en vekst i omsetningen i etterkrigsårene. Joann ble børsnotert for første gang i 1969, men etter en lang tid som offentlig selskap ble de tatt av børs igjen i 2011 gjennom en såkalt LBO (leveraged-buyout.) Dette resulterte i at omfattende gjeld ble lagt på selskapets regnskap, årene etter finanskrisen opplevde selskapet sviktende omsetning da amerikanere generelt fortatt forsøkte komme seg etter de finansielle tapene og stupende boligpriser.

Etter noen utfordrende år har selskapet gjennomgått en totalforvandling og begitt seg ut på en omfattende digitalisering av selskapets kanaler. I dag har selskapet omfattende satsinger på digitale kanaler og kan blant annet vise til mer enn 16 millioner kunder på sine e-post lister, samt 150.000 betalende abonnementer på Creativebug tjenesten sin. Selskapet har opplevd en sterk vekst under COVID-19 og det er ingen overraskelse at de benytter dette momentet til å søke om børsnoteringer.  Det var forventet at selskapet skulle noteres i april, men de har siden latt vente på seg. Aksjen skal etterhvert handles på NASDAQ under symbolet JOAN.

2. Couchbase

Databasemarkedet har gjennomgått omfattende innovasjon det siste tiåret. Mye av veksten skyldes en eksplosiv vekst i skybaserte løsninger, utvikling innen kunstig intelligens, utvidet maskinlæring og nye tilnærminger som NoSQL. I september 2020 ble Snowflake notert på børs med stor brask og bram. Selskapet debuterte til $120 per aksje, men har siden nesten doblet verdien for aksjonærene sine. Blant aksjonærene i selskapet finner du blant annet Warren Buffet og en rekke andre profilerte Wall Street profiler.  

Nå er det Couchbase sin tur til å søke om børsnotering. Selskapet ble etablert i 2011, og har siden den gang bygget seg opp stort innen open-source Couchbase server og Couchbase Lite database programvare. Den innovative teknologien selskapet har utviklet har raskt gjort dem til en next-gen databaseoperatør i et svært konkurransedrevet marked. Til tross for den korte fartstiden selskapet har kan de vise til over $100 millioner i årlig omsetning og en kundeliste som inkluderer PayPal Holdings, Intuit, og Cisco Systems. Etter den varme velkomsten Snowflake fikk for et halvt år siden blir det spennende å se hvordan Wall Street tar imot Couchbase. Søknaden er foreløpig konfidensiell, men vi mistenker at de vil gå på børs andre halvdel av 2021.

3. Instacart

Det tredje selskapet på listne vår har virkelig opplevd en ekstrem vekst under pandemien, men oppstarten var alt annet en knirkefri. Apoorva Mehta forlot i 2010 sin jobb hos Amazon.com for å flytte til San Fransisco og forfølge sine egne ideer. Dette resulterte i rundt 20 forskjellige produkter uten at noen fikk særlig fotfeste. Etter mye prøving og feiling traff han endelig spikeren på hodet og endte opp med et on-demand nettverk for levering av matvarer og andre produkter.

Selskapet tillot kunder en enkel handleopplevelse ved å koble de sammen med en næringsdrivende som gjorde selve handlingen. Instacart opplevde en stabil vekst før pandemien, men 2020 ble virkelig året hvor tjenesten ble tatt til det neste nivået. Takket være COVID-19 tok stadig flere i bruk tjenester for hjemmelevering og Instacart var perfekt posisjonert til å levere. Gjennom et omfattende nettverk har Instacart knyttet til seg mer enn 400 forhandlere fordelt på over 30.000 butikker.

Dette nettverket når ut til omtrent 80% av amerikanske husstander og 70% av kanadiske husholdninger. Selskapet har allerede hentet inn mer enn $425 milliarder, men i oktober meldte FT at selskapet hadde vært i kontakt med banker om en potensiell børsnotering i første halvdel av 2021. Med en verdsettelse på $39 milliarder kan Instacart potensielt bli en av de største IPOene vi ser i 2021. Foreløpig spekulasjon viser at selskapet er forventet å gå på først i første halvdel av 2021.

4. Kripsy Kreme

Krispy Kreme er nok en kandidat som allerede har vært en runde på børs tidligere. Selskapet som ble stiftet i 1937 gikk på børs i 2000 for å finansiere en omfattende utvidelse av selskapet. Noteringen var en suksess og aksjeprisen gikk fra $21 til $80 det første året. Etter noen år med omfattende vekst var markedet mettet.

Selskapet ble dratt inn i en regnskapsskandale og en heleid franchise måtte søke om såkalt Chapter 11 konkursbeskyttelse i domstolene. Omfattende grep fra ledelsen gjorde at selskapet klarte unngå det verste og redde det som var igjen av selskapet. I 2016 kjøpte det tyske familieselskapet JAB opp Krispy Kreme og tok det av børs for $21 per aksje, eller en verdsettelse på $1.35 milliarder på tidspunktet.

Det spekuleres nå i at JAB, som også eier andre kjeder som Panera, Peet’s Coffe, Caribou Coffee og Einstein Noah Restaurant gruppe nå ser på muligheter for å reintrodusere selskapet for børsen. Krispy Kreme har sendt inn en konfidensiell søknad til SEC, noe som antyder at vi kan forvente en børsnotering innen få måneder.

5. Rivian

Selskapet som ble grunnlagt av Robert Scaringe i 2009 har markert seg som en av pionerne innen selvkjørende elektriske biler. Scaringe som gikk ut av MIT med en doktorgrad som mekanisk ingeniør har gjennom selskapet forfulgt sin visjon om å revolusjonere det tradisjonelle bilmarkedet. Resultatet ble selskapet Rivian.

Gjennom omfattende investeringer i forskning og utvikling har Scaringe bygget opp den revolusjonerende teknologien selskapet baserer sine biler på. Men ikke nok med det, Rivian måtte også bygge og designe sine egne fabrikker som kunne tilpasses den særegne teknologien selskapet utviklet. Noen tidligere investorer i prosjektet inkluderer blant annet Amazon.com og Ford Motor Company.

Selskapet har nå kommet til kommersialiseringsstadiet og skal etter planen levere sine to første modeller til forbrukere i 2021. De to første modellene inkluderer en pickup truck (R1T) og en sportsbil (R1S). Det er også verdt å merke seg at Amazon.com har en bestilling på 100.000 varebiler hos selskapet så snart prototypene er klare for kommersialisering. Det er beregnet at selskapet tvil søke mot børs når kommersialiseringen nærmer seg og er verdsatt til rundt $50 milliarder. Wall Street analytikere forventer at en børsnotering vil foregå i andre halvdel av 2021.  

6. Robinhood

Robinhood ble stiftet så sent som i 2013 og møtte skeptiske investorer allerede fra starten. Mottakelsen blant venture fond viste usikkerhet om det var behov for ytterligere en aksjemegler i et allerede mettet marked. Selv om det kanskje ikke var behov for tjenesten, så var det uten tvil behov for teknologien.

Selskapet fokuserte fremfor alt på en enkel applikasjon som gjorde det mulig for alle å handle aksjer uten styr fra mobilen sin. Det var her selskapet som etterhvert har blitt blant de største aksjemeglerne for forbrukere på Wall Street fant sin nisje. På toppen av dette var de en av de første som tilbød handel helt uten kurtasje, og kontoer uten noe krav om minstebeløp. Muligheten til å omsette krypto ble også en viktig del av strategien.

Gjennom at stadig flere amerikanere har mottatt føderale stimulus sjekker har Robinhood opplevd en enorm vekst. Tilskuddet av penger har gjort at mange som ellers ikke hadde muligheten til å investere i aksjer fikk muligheten til dette. Det er forventet at selskapet vil børsnoteres i 2021, men det kommer mest sannsynlig ikke til å gå stille for seg. Selskapet har allerede vært knyttet til en rekke skandaler inkludert uroen rundt Gamestop og feilinformasjon knyttet til selskapets omsetning som de senere godtok en bot fra SEC på $65 millioner.

Veien videre

Takket være lave renter og kjøpevillige investorer forventer vi at antall selskaper som søker seg til børs vil fortsette jevnt og trutt mot 2022. Allikevel er det viktig å merke seg at ikke alle selskaper som tas opp til notering viser seg å være gode investeringer. Det vil derfor kreve mye av den enkelte investor for å skille mellom hype og underliggende verdier i selskapene som nærmer seg børs.

Som alltid er det viktig å påpeke at alle finansielle investeringer påløper seg risiko og spesielt selskaper uten lang historikk på børs kan oppleve ekstrem volatilitet etter en notering. Sørg derfor for å gjøre omfattende undersøkelser eller forsøk å komme inn gjennom en emisjon for å ta nytte av børsnoteringer.