Kryptovaluta har blitt et populært de siste årene, men mange lurer fortsatt på hva kryptovaluta er for noe, og hvordan det egentlig fungerer. Dette har vi forsøkt å gjøre noe med ved å skrive vår kryptovaluta for nybegynnere guide. Her har vi samlet alt det trenger å vite om å kjøpe kryptovaluta i Norge – og mye, mye mer.
De aller fleste har hørt om kryptovaluta, og enda flere har gjerne hørt historiene om hvor mye mange har tjent på kryptovaluta investeringer. Det skapes stadig nye kryptovaluta formuer, noe som kanskje ikke er så rart når markedet kan vise til ekstrem avkastning de siste årene.
Til tross for dette er det mange som fortsatt er skeptiske til å investere i kryptovaluta. Mange vegrer seg rett og slett for å investere i de digitale verdiene, ofte fordi de ikke vet hva det er for noe. Vi skal gå nærmere inn på hva kryptovaluta er, men enkelt forklart er det en desentralisert valuta som fungerer uten banker og myndigheter. I tillegg kan man bruke de på tvers av landegrenser, noe som er godt på vei til å revolusjonere hvordan vi gjennomfører transaksjoner.
Fortsatt ikke sikker på om kryptovaluta er noe for deg? Les vår kryptovaluta guide hvor vi går gjennom ulike kryptovalutaer, hvordan kjøpe kryptovaluta i Norge og hvilke fremtidsmuligheter som finnes for disse digitale valutaene.
Hva er kryptovaluta?
Kort fortalt er kryptovaluta en digital valuta som fungerer uten tilknytning til banker og myndigheter. Det er derfor kryptovaluta gjerne er omtalt som en desentralisert valuta. I tillegg fungerer den utelukkende digitalt, noe som betyr at du ikke vil omsette kryptovaluta slik du gjør med mynter og kontanter.
Det er dette som skiller kryptovaluta fra tradisjonelle valutaer som den norske kronen og euro, som begge er kontrollert av sine respektable sentralbanker. Disse er såkalt sentraliserte valutaer, noe som betyr at de er kontrollert av pengepolitikken til sentralbanken i henholdsvis Norge og EU.
Den første kryptovalutaen som dukket opp var Bitcoin. Denne ble skapt i 2009, i kjølvannet av finanskrisen, av en ukjent skaper som kun er kjent under pseudonymet Satoshi Nakamoto.
Etter at store deler av verden nylig hadde fått sine verdier utradert av kollapsen i det amerikanske finansmarkedet, var ønsket å skape en valuta som var helt uavhengig av de tradisjonelle bankene. Dette skulle oppnås ved å skape en desentralisert valuta som ikke trengte tredjeparter, men som heller kunne gjennomføre transaksjoner direkte mellom brukerne.
Enkelt forklart er derfor kryptovaluta en desentralisert digital valuta som er helt fristilt fra tredjeparter som sentralbanker og monetære systemer. Der tradisjonelle valuta er distribuert gjennom bankene, er kryptovaluta distribuert gjennom såkalt blockchain, eller blokkjeder som det er kjent i Norge.
Kryptovaluta Norge – Slik handler du kryptovaluta
Det er relativt enkelt å kjøpe kryptovaluta i Norge, men det er fortsatt noen viktige punkter du bør tenke over. Blant annet finnes det en del svindel knyttet til Kryptovaluta Norge, noe som betyr at du bør være ekstra påpasselig med hvor du handler – og enda viktigere hvordan du oppbevarer dine kryptovaluta verdier.
Lyst til å komme i gang med å kjøpe kryptovaluta? – Slik kommer du i gang med kryptovaluta investeringer i dag!
- Finn en trygg handelsplattformer for kryptovaluta
- Aktiver din profil og overfør midler til kontoen din
- Gjør de nødvendige undersøkelsene og finn ut hvilke kryptovaluta som passer din portefølje
- Du er klar til å kjøpe kryptovaluta!
Kjøpe kryptovaluta i Norge – Steg for Steg Guide
Trinn 1: Finn en handelsplattform
For å kunne handle kryptovaluta i Norge må du ha tilgang til en kryptobørs / handelsplattform hvor det er mulig å omsette kryptovaluta. Du vil nemlig ikke kunne handle kryptovaluta i den vanlige nettbanken din, da tradisjonelle banker ikke deltar i kryptohandel.
Hvis du er helt ny til kryptovaluta kan det være lurt å finne en brukervennlig plattform å gjøre dine første handler på. Her kan vi trekke frem både eToro og Firi som to gode alternativer i Norge. Begge plattformer er registrert med Finanstilsynet og svært enkle å ta i bruk.
Et annet punkt du bør tenke gjennom er om du ønsker en plattform på norsk med norsk kundeservice slik som Firi, eller om et stort utvalg kryptovaluta er viktigere.
Tenk på dette når du velger kryptovaluta handelsplattform
- Sikkerhet og lisens – Sørg for at plattformen du velger har lisens slik at den er underlagt ettersyn av regulatoriske myndigheter. Dette øker sikkerheten for deg som kunde.
- Kostnader – Sammenlign kostnader og kurtasje før du gjør ditt endelige valg. Her kan det være lurt å velge en plattform med lav kurtasje slik at du kan gjøre handler uten at pengene dine blir ‘spist opp’ av unødvendige kostnader.
- Funksjonalitet – Dersom du har til hensikt å drive med trading, bør du se etter en plattform som tilbyr analyseverktøy og dybdeinformasjon.
- Brukervennlighet – I dag finnes det et bred utvalg handelsplattformer, noe som betyr at man ikke lenger ta til takke med en dårlig brukeropplevelse.
Trinn 2: Finn kryptovaluta å investere i
Det finnes hundrevis av kryptovalutaer fra hele verden, men noen utgjør bedre investeringer enn andre. Her kan du velge om du vil investere i altcoins eller om du vil satse på de større, mer omtalte kryptovalutaene som Bitcoin, Ripple, Ethereum og Litecoin.
Dersom du har investert i aksjer eller andre verdipapirer tidligere, vil en investering i kryptovaluta være tilnærmet lik i fremgangsmåte. Du analyser og velger ut de du ønsker å legge til i din portefølje, for deretter å kjøpe de. Her kan det være lurt å starte med å kjøpe Bitcoin som er en av de mest lett omsettelige kryptovalutaene.
Trinn 3: Kjøp kryptovaluta i Norge
Når du har valgt hvilke kryptovaluta du ønsker å investere i, er det på tide å gjennomføre et kjøp. Her anbefaler vi at du velger en plattform som Firi eller eToro, men også Coinbase og Kraken er populære valg i Norge. Dersom du er i tvil kan du lese våre ulike anmeldelser og se hvilken som er best egnet for deg.
Forskjellige kryptovaluta du kan investere i hos eToro
- Bitcoin
- Ethereum
- DogeCoin
- Cardano
- Bitcoin Cash
- Ripple
- IOTA
- Stellar Lumens
- EOS
- NEO
- Tron
- LiteCoin
- DASH
- Ethereum Classic
- zCash
- Binance Coin
- Tezos
- Compound
- Yearn.Financiere
- Aave
- Decentraland
Andre populære kryptovaluta
- Polkadot
- Tether
- Shiba Inu
- Chainlink
- Polygon
- Wrapped Bitcoin
- USD Coin
- Terra
- Avalanche
- Solana
- Uniswap
Kryptovaluta forklart – slik fungerer blokkjeder
Det er teknologien bak kryptovaluta som gjør den så unik sammenlignet med tradisjonelle valutaer. Denne teknologien kalles for Blockchain eller Blokkjeder som det har blitt oversatt med på norsk. Det er også denne teknologien som gjør det mulig for ulike kryptovaluta å fungere uavhengig av sentralbanker.
Blockchain er en distribuert database som samler informasjon om transaksjoner i en offentlig hovedbok, som er synlig for alle å se. Denne informasjonen samles i blokker, som igjen henger sammen i en lang kjede av blokker, derav navnet blokkjeder.
Hver gang det gjennomføres en ny transaksjon, altså at man overfører Bitcoin eller andre kryptovaluta til en annen part, vil denne blokken måtte godkjennes av minere. Det er dette som gjør at det desentraliserte systemet fungerer.
Med andre ord består en Blockchain av et nettverk med noder (personer i databasen) som besitter hele regnskapsboken til nettverket. Det er denne konstante informasjonsflyten som gjør det mulig å bygge videre på en blokkjede og det desentraliserte nettverket.
Kryptovaluta oversikt – Ulike typer kryptovaluta
Som vi var inne på tidligere finnes det tusenvis av ulike kryptovaluta. Noen er svært like i teknologi og bruksområde, mens andre kommer med vesentlige forskjeller.
For å gi en bedre oversikt skal vi se på ulike typer kryptovaluta og navn du bør kjenne til før du begynner å investere.
- Bitcoin – Bitcoin er den mest omtalte kryptovalutaen og verdens første. Det er her vi ble introdusert for Blockchain teknologi for første gang, og dette har puttet Bitcoin i en kategori for seg selv. De fleste regner Bitcoin som en alternativ valuta, utenfor de øvrige kategoriene.
- Altcoins – Altcoins er enkelt forklart alt som ikke er bitcoin. Det er i denne kategorien du vil finne Ethereum, DogeCoin, Litecoin, Cardano – ja strengt tatt alt som ikke er Bitcoin.
- Stablecoins – En annen kategori innen kryptovaluta er Stablecoins. Dette er kryptovaluta som er knyttet til et bestemt instrument, eksempelvis gull, euro eller dollar. Hensikten med Stablecoins er å skape digitale valutaer som er mer stabile enn altcoins og Bitcoin er.
- DeFi Coins – DeFi står for desentralisert finans og er egne kryptovaluta som fungerer som finansielle tjenester, ikke bare en digital valuta. I denne kategorien vil du finne kryptovalutaer som Polkadot, Aave, Avalache og Cardano.
- Meme coins – Sist, men ikke minst har vi meme coins. Dette er kryptovalutaer uten noen reell verdi, men er ment som artige innslag i markedet for kryptovaluta. De mest kjente valutaene i denne kategorien er DogeCoin og Shiba Inu som begge har gjort det utrolig bra i markedet.
Hva er poenget med kryptovaluta?
Tanken bak kryptovaluta er at man skal kunne gjennomføre transaksjoner og overføre verdier, uten at man er avhengig av tredjeparter som banker eller meglere. Dette systemet har ført med seg flere fordeler, deriblant:
- Det er kun partene involvert i transaksjonen som setter vilkårene. Ingen bank kan kreve gebyrer, blokkere eller påvirke transaksjonen.
- Transaksjonene gjennomføres øyeblikkelig, spesielt internasjonale overføringer er langt raskere enn med bankkonto.
- Du trenger ikke oppgi sensitiv personalia om deg selv. Kryptovaluta og blockchain teknologi benytter kryptografi, noe som skjermer partene involvert og beskytter mot hacking av verdier.
- Med kryptovaluta slipper du nysgjerrige tredjeparter. Ingen bank eller sentralisert myndighet har oversikt over midlene dine – du har selv full kontroll på hvilke kryptovaluta du besitter.
Hva kan man bruke kryptovaluta til?
Bitcoin ble skapt som en alternativ valuta, som skulle ha til hensikt å gjøre det mulig å gjennomføre transaksjoner uavhengig av sentralbanker og tredjeparter. I starten var bruksområdene for kryptovaluta svært begrenset, men etterhvert som blokkjeder og kryptovaluta har utviklet seg, har også bruksområdene blitt stadig flere. Nå inkluderer bruksområdene blant annet:
- Inngåelse av smarte kontrakter. Dette er digitale kontrakter som gjennomføres når forhåndsbestemte kriterier er innfridd.
- Utviklingen av desentralisert finans. Dette betyr a man kan tilby tjenester, lån, utlån og betaling gjennom digitale midler, uten behov for en bank eller annen tredjepart.
- Beskytte av personvern
- Enklere sporing av betalinger og varer takket være blokkjeder
Selv om bruksområdene for kryptovaluta har økt kraftig de siste årene, er det fortsatt mye som gjenstår før de blir normaliserte betalingsmidler. Her har det skjedd enormt mye de siste årene, og spesielt introduksjonen av DeFi kryptovaluta har økt troen på at teknologien er svært fremtids berettiget.
Det dukker stadig opp nye digitale valutaer i ulike kategorier – men hvordan oppstår egentlig en kryptovaluta?
Hvordan lager man kryptovaluta?
Når noen skaper en ny kryptovaluta må de på forhånd bestemme hvor mange enheter (i form av Coins og Tokens) en kryptovaluta skal utgjøre.
De beste eksemplene på dette er Bitcoin som maksimalt tillater 21 millioner mynter, mens DogeCoin og Ethereum kan utvinnes til et ubegrenset antall coins. Disse knyttes til blokkjeder ved hjelp av prosessen som kalles mining eller utvinning som mange kaller det på norsk.
Hvordan miner man kryptovaluta?
Selv om utvinning av kryptovaluta kalles for mining, er det lite hakker og spader involvert i arbeidet. Mining av kryptovaluta fungerer derimot ved at man sikrer nettverket til blokkjeder og verifiserer transaksjoner.
Dette betyr at de personene i blokkjeden som fungerer som minere, blir belønnet med nye mynter som en belønning for arbeidet. I praksis fungerer mining ved at man bruker datamaskiner til å løse svært kompliserte algoritmiske utregninger.
Belønningen for å løse disse ved eksempelvis å mine bitcoin er 2,5 mynter – som har en verdi på over 750.000,- dette har gjort at mining er svært populært, men det krever også enorm datakapasitet. Mining har derfor blitt beryktet som et miljøsvin på grunn av de enorme mengdene strøm og datakraft som kreves for å utvinne disse kryptovalutaene.
Crypto staking – «Et Mer miljøvennlig alternativ»
Som vi var inne på tidligere er mining av kryptovaluta ansett som svært lite miljøvennlig, men heldigvis finnes det noen ‘grønnere’ alternativer for deg som ønsker å tilegne deg nye mynter. Du kan nemlig stake kryptovaluta, en aktivitet som har samme hensikt som mining, men som ikke krever like mye datakraft.
Den store forskjellen mellom mining og staking er at man belønnes for innsatsen som legges ned i blokkjeden, fremfor at man forsøker å løse algoritmiske utregninger.
Staking betyr at man låser mynter fast i blokkjeden, som sikrer nettverket til en blokkjede. De som låser flest mynter har en mulighet til å bli utvalg som valgdato, og vil dermed få tilsendt nye mynter fra blokkjeden.
Ved å låse mynter du allerede har til en eksisterende blokkjede kan man dermed bli belønnet med nye mynter. Mange anser dette som en form for ‘rente’ på sine kryptovaluta og er gjerne regnet som en passiv inntekt fra kryptoverden.
Noen populære kryptovaluta du må vite om
Det er mange ‘eksperter’ som kjemper om å utnevne den beste kryptovaluta, men vi har nøyd oss med å nevne noen av de mest populære. Bitcoin er fortsatt den største og mest verdifulle kryptovalutaen i dag, men dete kan endre seg i fremtiden.
Derfor er det viktig at du vurderer hvilke faktorer som kan påvirke verdien i fremtiden, samt hva ditt formål med investeringen er. Kryptovaluta er spekulative finansielle instrumenter, noe som betyr at du bør sette deg godt inn i de ulike myntene før du gjør eventuelle investeringer.
Når det er sagt, har vi samlet noen av de mest populære myntene som vi mener kan være spennende å følge med på videre.
Bitcoin
Den første og største kryptovalutaen som dukket opp er fortsatt Bitcoin. Denne kryptovalutaen ble lansert i kjølvannet av finanskrisen i 2009 og har siden den gang vokst til å bli den største, mest verdifulle kryptovaluta i verden. Når Bitcoin ble lansert i 2009 kostet hver mynt under 1 krone, mens de i dag har en verdi på nærmere 600.000 kroner. I dag er markedsverdien på Bitcoin anslått til å være hele 1262 milliarder kroner.
Selv om Bitcoin fortsatt er den mest omtalte og verdifulle kryptovalutaen, har den møtt en del kritikk de siste årene. En rekke kryptoeksperter har nemlig omtalt bitcoin som «utdatert» og «gammel» sammenlignet med nye, mer moderne kryptovaluta. Dette skyldes blant annet at transaksjonskostnader på Bitcoin er lite konkurransedyktig sammenlignet med Ethereum og andre valutaer.
Det er dermed liten tvil om at bitcoin fortsatt er den ubestridte ener i kryptovaluta, men det vil være vanskelig å spå om denne ledelsen fortsetter. Det kommer stadig nye kryptovaluta og teknologien utvikles på løpende bånd. Mange anser derfor Bitcoin som et digitalt gull som det er lite sannsynlig at vil falle markant i verdi fremover.
Lær hvordan du kan kjøpe bitcoin her.
Ethereum
Den nest største kryptovaluta på markedet er Ethereum med en markedsverdi på 561 milliarder dollar. Ethereum er en annen svært populær kryptovaluta, og er av mange forventet å ta over som den soleklare eneren i fremtiden. I dag ligger en mynt på ca $4500 og ETH har gitt en avkastning på nærmere 1000% det siste året.
Noe av det som har gjort at kryptoeksperter trekker frem Ethereum som sin favoritt er den banebrytende teknologien kryptoen introduserte. Med Ethereum kom nemlig de første «smarte kontrakter» som muliggjorde en rekke desentraliserte tjenester. Dette har gjort at Ethereum i dag fungerer som en global plattform for desentraliserte applikasjoner, noe mange andre kryptovaluta har bygd videre på. Mange investorer har også trukket frem ETH som en teknologi som er mer fremtidsrettet enn Bitcoin, så det kan bli spennende å se hvordan dette utvikler seg videre.
Lær hvordan du kan kjøpe Ethereum her.
Cardano
En kryptovaluta som har tatt elementer fra både Bitcoin og Ethereum er Cardano. Denne kryptovalutaen ble lansert i 2017 og har til hensikt å omfordele makt og skape et mer transparent samfunn. Dette er noe som tydeligvis er en populær visjon, for Cardano har gitt en ekstrem avkastning på mer enn 10.000% siden den først ble lansert for noen år siden.
I dag er markedsverdien på Cardano beregnet til 71 milliarder dollar og bare det siste året har den kastet av seg over 2000%. Disse verdiene sørger for en sjetteplass blant de medtatt verdifulle kryptovaluta på markedet. En ting som har gjort Cardano svært populær er at den benytter staking som primær metode for utvinning, fremfor mining som er langt mer energikrevende.
Lær hvordan du kan kjøpe Cardano her.
Polkadot
Polkadot er en annen kryptovaluta som ekspertene lenge har trukket frem som svært lovende. Dette skyldes at Polkadot forbinder ulike blokkjeder som eller ikke hadde vært kompatible med hverandre. Dette betyr blant annet at Bitcoin kan bruke smarte kontrakter, noe som den ikke kan på egenhendig. Dette er teknologi som mange kryptoeksperter ser svært høyt potensiale i, noe som også vil føre til at valutaen fortsetter å stige i verdi.
Siden den ble introdusert i 2020 har Polkadot allerede blitt en av de mest verdifulle kryptovaluta på markedet. I dag er markedsverdien beregnet til rundt 53 milliarder dollar, noe som betyr at Polkadot er blant de ti mest verdifulle i verden. Siden den ble lansert i 2020 har den kastet av seg mer enn 2000%.
Lær mer om hvordan du kan kjøpe Polkadot her.
DogeCoin
For de fleste er kryptovaluta seriøse greier, men det var aldri tanken bak den populære MeMe-coinen DogeCoin. Imidlertid har det raskt utviklet seg til å bli en av de mest verdifulle vitsene i verden takket være en avkastning på mer enn 10.000% det siste året. I dag er markedsverdien på DogeCoin beregnet til 35 milliarder dollar.
Noe av det interessante med DogeCoin er at utviklerne bak denne kryptovaluta hele tiden har sagt at det er en verdiløs spøk. Til tross for dette har den enorme omtalen og flere gjentatte utsagn fra Elon Musk gjort at DogeCoin har etablert seg sommer mest verdifulle visten på internett.
Lær hvordan du kan kjøpe DogeCoin her.
Shiba Inu
Shiba Inu eller «The Dogekiller» som den også er omtalt som er en MeMe-Coin som spiller på populariteten til DogeCoin. Klengenavnet kom da utviklerne av denne MeMe-coinen hadde som mål å overgå DogeCoin i markedsverdi, noe de klarte for en begrenset periode.
I dag har Shiba Inu en markedsverdi på 28 milliarder dollar, noe som sikrer en 11 plass blant de mest verdifulle kryptovaluta i verden. SHIB som først ble lansert i 2020 har gitt en ekstrem avkastning på hele 92.000.000%, altså 92 MILLIONER (!) prosent avkastning.
Lær mer om hvordan du kan kjøpe Shiba Inu her.
Er kryptovaluta fremtiden?
Et tema som hyppig er oppe til diskusjon er om kryptovaluta er fremtidens teknologi eller ikke. En rekke kryptoeksperter anser blokkjede for fremtiden og mener at de digitale valutaene vil endre hvordan vi gjennomfører transaksjoner og betaling for tjenester.
Noen større selskaper som Tesla og Amazon har vært åpne om at de vurderer mulighetene for å ta i bruk kryptovaluta som betaling, men foreløpig har ikke dette skjedd. Det som imidlertid har skjedd er at flere selskaper har begynt å adoptere blokkjede-teknologien som har muliggjort kryptovaluta i sin drift.
Dette betyr utvilsomt at det finnes et stort potensialet for teknologien, men hvordan dette vil påvirke fremtiden – og om vi vil oppleve den revolusjonen mange eksperter snakker om, det gjenstår fortsatt å se. Muligheten til å overføre store verdier uten behov for tredjeparter har uten tvil sine fordeler, men det gjenstår å se hvordan ulike myndigheter vil åpne for disse mulighetene i fremtiden.
Hva avgjør verdien på kryptovaluta?
Noe av det viktigste du bør vite om å kjøpe kryptovaluta er at kryptovaluta er svært volatilt. Dette betyr at prisene svinger kraftig over tid, men sammenlignet med aksjer kan prisene på kryptovaluta fremstå som ekstremt svingende.
Til forskjell fra aksjer hvor det er underliggende verdier i selskapene – er prisen på kryptovaluta primært fastsatt ved tilbud og etterspørsel. Enkelt forklart betyr dette at desto flere interessenter i en mynt, desto høyere pris kan man oppnå. Motsatt vil lav interesse føre til lave priser. Et økt antall mynter vil også føre til at prisene synker, noe som kan skje dersom det er store porteføljer som selges på kort tid.
Noen andre faktorer som kan påvirke verdien på kryptovaluta er:
- Omtale på sosiale medier
- Positive og negative nyheter
- Hype fra influensaer og myndighetspersoner
- Mining, staking og større salg
Spesielt omtale i nyheter og sosiale medier har ført til kraftige utviklinger i kursen på kryptovalutaer. Et godt eksempel på dette er DogeCoin som opplevde enorm vekst etter at Elon Musk omtalte valutaen på sin Twitterkonto.
Tilsvarende kan negativ omtale føre til at kursen kollapser. Dette har vi sett flere eksempler på i kursene til Ethereum og Bitcoin i perioder der nasjonale myndigheter har stilt åpne spørsmål om regulering eller forbud mot ulike kryptovaluta.
Gode tips til deg som skal kjøpe kryptovaluta
Det er ingen tvil om at investeringer i kryptovaluta kan være krevende, men vi har samlet noen gode tips for deg som skal kjøpe kryptovaluta for første gang.
- Klare mål og strategier – Uansett om du skal investere i aksjer eller kryptovaluta vil klare mål og en god strategi være viktig. Dette kan bidra til at man unngår kortsiktige kjøp og dermed reduserer faren for å tape penger.
- Lær deg det grunnleggende og les deg opp på emnet – Det viktigste du kan gjøre før du investerer i kryptovaluta er å lære hva du skal putte pengene dine i. Dette gjelder spesielt kunnskap om teknologien og formålet med de ulike valutaene. Dette vil gjøre deg bedre rustet til å avklare om en kryptovaluta passer din portefølje eller ei.
- Bruk troverdige kilder for innhenting av informasjon – Det finnes en rekke gode kilder som dekker kryptovaluta, og mange av disse inneholder en rekke gode tips.
- Forstå den involverte risikoen – Det er høy risiko knyttet til investeringer i kryptovaluta grunnet den høye volatiliteten. Derfor er det viktig at man har god forståelse for dette, slik at man kan vurdere sin egen risikoprofil.
- Diversifiser porteføljen din – Det er sjeldent lurt å legge alle eggene sine i samme kurven, noe som også gjelder for kryptovaluta.
- Ikke invester mer enn du har råd til å tape – Dette gjelder uansett hva du har til hensikt å investere i. Du bør aldri investere mer enn det du har råd til å tape, da alle investeringer innebærer en risiko for tap.
- Bruk en god handelsplattform – Hvor du handler kryptovaluta har stor innvirkning på hvor gode vurderinger du kan gjøre underveis. Derfor anbefaler vi at du velger en god handelsplattform, eksempelvis eToro og Firi.
Kryptovaluta Trading
Mange som snakker om det å kjøpe kryptovaluta bruker begrepene kryptovaluta trading og investeringer om hverandre, men her er det noen vesentlige forskjeller man bør kjenne til.
- Kryptovaluta trading – Dette betyr at man aktivt kjøper og selger en kryptovaluta som eksempelvis Bitcoin for å tjene penger på prissvingninger. Det finnes en rekke ulike strategier for bitcoin trading og andre valutaer, men de fleste innebærer at man kjøper og selger flere ganger om dagen.
- Kryptovaluta investering – Dette er det de fleste snakker om når de omtaler det å kjøpe kryptovaluta. En investering innebærer en lengre tidshorisont og mange har en investeringshorisont på 5-10 år.
Hvordan fungerer en kryptobørs?
En kryptobørs fungerer på samme måte som Oslo Børs, Nasdaq eller andre internasjonale børser. Det er en markedsplass som tilrettelegger for kjøp og salg av en bestemt vare eller valuta. Disse tilbyr gjerne sin egen handelsplattform eller koblet opp mot ulike selskaper som gjennomfører selve handelen.
Når det gjelder kryptovaluta og kryptobørser er det et lite utvalg selskaper som har gjort seg spesielt bemerket de siste årene. Vi har derfor valgt å trekke frem noen av de mest populære kryptobørsene for deg som skal kjøpe kryptovaluta Norge.
Beste kryptobørser i Norge
eToro – eToro er en populær handelsplattform som kan vise til mer enn 20 millioner aktive brukere over hele verden. Selskapet tilbyr i dag handel i kryptovaluta, aksjer, råvarer, forex og CFD-er.
Les vår eToro anmeldelse her
Coinbase – Det amerikanske selskapet Coinbase er en svært brukervennlig plattform som tilbyr løsninger for både nybegynnere og profesjonelle tradere. Her kan du enkelt investere i et bredt utvalg kryptovaluta med kredittkort.
Les vår Coinbase anmeldelse her
Binance – Binance er verdens største kryptobørs målt i handelsvolum. Her kan du handle et bredt utvalg kryptovaluta med en rekke ulike investeringsmuligheter.
Les vår Binance anmeldelse her
Kraken – Kraken har lenge vært omtalt som en av de mest stabile kryptobørsene på markedet, noe som har ført til at den er svært populær blant aktive tradere. Den er også en av de største mål i både volum og likviditet.
Les vår Kraken anmeldelse her
Firi – Sist, men ikke minst har du den norske kryptobørsene Firi som kan vise til mer enn 100.000 kunder i Norden. Selskapet er spesielt tilpasset det norske markedet og tilbyr en rekke gode løsninger for deg som vil kjøpe kryptovaluta i Norge.
Les vår Firi anmeldelse her
Hvordan oppbevare dine kryptovaluta Norge
Når du investerer i kryptovaluta har du to muligheter for hvordan du vil oppbevare verdiene dine. Dette er nemlig en av utfordringene med desentraliserte verdier, de må oppbevares på et trygt sted. Her kan du primært velge mellom to ulike løsninger, enten en digital eller en fysisk lommebok.
Et vanlig valg for nybegynnere er at man oppbevarer sine kryptovaluta på den plattformen man handler, eksempelvis eToro og Firi. Disse tilbyr sikre løsninger for deg som vil slippe å styre med en fysisk hardware lommebok.
E-Wallet for kryptovaluta
E-Wallet eller digital lommebok er nettopp det navnet tilsier – en digital lommebok for dine kryptovaluta. Det finnes en rekke tilbydere som lar deg oppbevare dine personlige nøkler og kryptovaluta verdier, slik at de beskyttes mot hackere og andre uønskede hendelser.
Dette er den vanligste måten for nybegynnere å kjøpe og oppbevare kryptovaluta, men dersom du har store beløp investert – vil man gjerne foretrekke en hardware wallet, noe vi skal snakke mer om i neste avsnitt.
Hardware wallet for kryptovaluta
En hardware wallet er en fysisk lommebok som lar deg oppbevare dine personlige nøkler og kryptovaluta offline. I praksis er det en form for harddisk som krypterer og beskytter dine digitale verdier på en trygg måte. Det å oppbevare kryptovaluta offline betyr at du skjermer dem mot hackerangrep og andre forsøk på tyveri.
I begynnelsen var det et svært snevert utvalg hardware lommebøker, men det har etterhvert dukket opp en rekke seriøse aktører på markedet. Det viktigste når du skal velge hardware wallet er at du velger en aktør som lar deg oppbevare dine digitale valuta trygt, men samtidig gjør det enkelt å omsette dem ved å koble den opp mot en kryptobørs dersom du har behov for dette.
Exodus Wallet
Exodus er en elektronisk lommebok som ble introdusert i 2015. Denne fungerer på både PC og mobil, noe som har ført til at den i dag er en av de mest populære på markedet. Plattformen tilbyr et svært brukervennlig grensesnitt og tillater kjøp- og salg av en rekke valutaer direkte i plattformen.
Les vår Exodus anmeldelse
Trezor Wallet
Trezor var den første Hardware wallet løsningen som kom på markedet og er en fysisk disk du kobler til PC-en din. Den tillater lagring av kryptovaluta offline, slik at du enklere kan holde dine digitale valutaer trygge. I dag er den regnet som en av de mest sikre løsningene på markedet og har et svært kompakt design på størrelse med en nøkkel.
Les vår Trezor anmeldelse
Electrum Wallet
Electrum er en annen elektronisk løsning som fungerer både på PC og mobil. Utvikleren av lommeboken har siden begynnelsen hatt et høyt fokus på sikkerhet, noe som har ført til en rekke tiltak som seed-nøkler, private-nøkler, to-trinns verifisering og en rekke andre løsninger. Til tross for at det er en elektronisk lommebok er den fortsatt regnet som en av de tryggeste på markedet.
Les vår Electrum anmeldelse
Ledger Wallet
I 2014 ble Ledger introdusert som en hardware wallet i to ulike varianter. Dette resulterte i Ledger S og Ledger X som er to av de mest solgte hardware lommebøkene på markedet. De har og høy sikkerhet, og en utrolig god kapasitet med muligheten til å oppbevare opptil 1000 ulike tokens.
Les vår Ledger anmeldelse
Oppsummering
Det er mye å sette seg inn i når man skal kjøpe kryptovaluta, men vi håper vår guide for nybegynnere har gjort det litt enklere. Når det er sagt, er det viktig å merke seg at kryptovaluta fortsatt er et marked i ekstrem utvikling, noe som gjør at det stadig dukker opp nye mynter og teknologi. Vi anbefaler derfor at man setter seg godt inn i de mulighetene man vurderer for investering, samt at man ikke investerer mer enn man har råd til å tape.
Ofte stilte spørsmål
Hva er kryptovaluta?
Kryptovaluta er en digital valuta som er basert på blokkjeder.
Hvordan kjøpe kryptovaluta?
Du kan kjøpe og selge kryptovaluta ved hjelp av en kryptobørs som Firi og eToro.
Hva er blockchain?
Blockchain eller blokkjeder er teknologien som gjør kryptovaluta mulig.
Hvordan handles kryptovaluta?
Kryptovaluta kan handles ved hjelp av en handelsplattform som Firi.
Er kryptovaluta ekte penger?
Kryptovaluta er en digital valuta som kan brukes til betaling og transaksjoner på nett.
Er det lovlig å kjøpe kryptovaluta i Norge?
Ja det er helt lovlig å kjøpe krypto i Norge.
Hva er vitsen med kryptovaluta?
Kryptovaluta gir en desentralisert mulighet til å overføre verdig over hele verden.
Hvem styrer kryptovaluta?
Kryptovaluta er desentralisert, noe som betyr at ingen andre enn brukerne kontrollerer kryptovaluta.
Hvilken plattform til kryptovaluta?
Vi anbefaler at man bruker Crypto.com eller Firi til å handle kryptovaluta